Τι είναι η Συμβουλευτική Μηχανική;

 

Η συμβουλευτική μηχανική είναι μια επαγγελματική υπηρεσία με σκοπό να παρέχει εξωτερική ανεξάρτητη και κατά περίπτωση (ad-hoc) τεχνογνωσία & εμπειρογνωμοσύνη. Η υπηρεσία παρέχεται στον τομέα της μηχανικής (Engineering), της επιστήμης (Science) και των σχετικών τομέων σε παραγωγικές εταιρείες, κρατικές υπηρεσίες, βιομηχανίες, διαχειριστές έργων και κατασκευαστικές εταιρείες.

Οι περισσότερες συμβουλευτικές υπηρεσίες μηχανικού προσφέρονται μέσω εταιριών μηχανικών - συμβούλων, αλλά συχνά προσφέρονται και από ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου. Οι εταιρείες συμβούλων -  μηχανικών μπορούν να κυμαίνονται σε μέγεθος από μια εταιρική σχέση δύο ατόμων μέχρι πολυεθνικές εταιρείες με δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους και γραφεία παγκοσμίως.

 

 

 Μια τυπική μέρα σε μια εταιρία Συμβούλων - Μηχανικών

 

Ο Γιώργος Δ., εργάζεται σε μια εταιρεία Συμβούλων – Μηχανικών. Ως Junior Engineer, η τυπική μέρα του περιλαμβάνει:

Ξεκινάει τη συνάντησή του με τον υπεύθυνο του έργου για να εξετάσουν την πρόοδο της προηγούμενης ημέρας στο έργο που σχεδιάζουν. Αφού αναλύσουν τις επιλογές τους, συμφωνούν στην γενική ιδέα – concept, για την επόμενη φάση του σχεδιασμού.

Στη συνέχεια, στέλνει e-mail στους άλλους συμβούλους στην ομάδα σχεδιασμού για να τους ενημερώσει σχετικά με το νέο concept  και τους προτείνει ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο κοινό αρχείο σε μερικές ημέρες. Καλεί τον πελάτη να του παραδώσει μια έκθεση προόδου και να του πει σχετικά με την το νέο concept .

Για το υπόλοιπο πρωί κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς και σκίτσα - σχέδια για να ξεκαθαρίσει την ιδέα - concept, στη συνέχεια συναντάει τον Σχεδιαστή CAD (Computer Aided Drafting) της εταιρείας για να εξηγήσει πώς πρέπει να ενσωματωθεί στα σχέδια και να συμφωνηθεί πότε πρέπει να είναι έτοιμο το σχέδιο.

Το μεσημέρι, κάποιες φορές συναντάει τον φίλο του που εργάζεται για μια αρχιτεκτονική εταιρεία για να μάθει τι συμβαίνει και να ρωτήσει αν υπάρχει η ευκαιρία για την επιχείρησή του να κάνει τη μηχανολογική μελέτη για το επόμενο έργο τους.

Το απόγευμα επισκέπτεται το εργοτάξιο όπου χτίζεται το έργο που σχεδίασε πριν από λίγους μήνες. Συναντάει τον Επιβλέποντα του έργου για να αναθεωρήσει τυχόν προβλήματα που προέκυψαν από την τελευταία επίσκεψή του και στη συνέχεια με τον Ανάδοχο για να συζητήσει πώς να ξεπεραστεί ένα απρόβλεπτο πρόβλημα που θα απαιτήσει μικρή αλλαγή στο σχέδιο. 

Κάνει έναν γρήγορο υπολογισμό για να βεβαιωθεί ότι η πρόταση του εργολάβου θα λειτουργήσει, να προσδιορίσει εάν θα υπάρξει κάποιο πρόσθετο κόστος και, στη συνέχεια, τηλεφωνεί στο Project Manager για να του συστήσει την αλλαγή. Εάν ο PM συμφωνεί, τότε εκδίδει μια εντολή αλλαγής στον Ανάδοχο μέσω του Android κινητού του και κοινοποιεί  την αλλαγή στην PM και στο κοινόχρηστο αρχείο.

Επιστρέφοντας στο γραφείο, σταματάει στο Δημαρχείο και αγοράζει αφέ για τον μηχανικό που θα εξετάσει τα σχέδια για το τρέχον έργο. Ενημερώνει τον μηχανικό πότε θα υποβάλει τα αναθεωρημένα σχέδια και ρωτάει πώς θα ταιριάζει στο πρόγραμμα του / της. Ίσως μάθει και ότι ο Δήμαρχος σχεδιάζει να αναβαθμίσει το δρόμο που βρίσκεται μπροστά στο έργο του, γι 'αυτό ζητάει να ληφθεί υπόψη η επιχείρησή του για το σχεδιαστικό έργο και αναφέρει τις πληροφορίες στο PM του.

CEO MSc ΤΕΙ ΑΜΘ (Καβάλας) , Άγιος Λουκάς, 65404, Καβάλα | 2510462230 | ceomsc@teiemt.gr